top of page

Sat, Feb 29

|

CC De Adelberg

Accordeon Folie

Uniek festival met de top van de Belgische accordeonisten. Met vooraf gratis backstage concertjes en afsluitend een feestelijk Bal-Musette!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Accordeon Folie
Accordeon Folie

Tijd en locatie

Feb 29, 2020, 7:00 PM – 11:00 PM

CC De Adelberg, Adelbergpark 1, 3920 Lommel, België

Over het evenement

De Adelberg heeft een traditie met festivals rond een instrument of genre. Er passeerden festivals rond de harp, piano en cymbalon, maar eveneens festivals inzake Keltische muziek, vrouwenvocalen, Oost-Europese muziek … Anno 2020 slaat De Adelberg een nieuwe weg in en focust op het accordeon!

Vlaanderen beschikt over een uitzonderlijke lichting accordeonisten die het instrument ver boven de middelmaat tillen. De tijd dat het accordeon louter een volksinstrument, een armeluisorgel was, ligt ver achter ons. Via de folkmuziek kende het accordeon een zekere revival. Maar het is vooral te danken aan een groep inventieve en artistiek sterke persoonlijkheden  dat  de accordeonmuziek van nu, in al zijn diversiteit, nieuwe muzikale wegen opent.  De Adelberg wil dan ook een lans breken voor deze musici en voor hun instrument. Daartoe werd een goedgevulde festivaldag samengesteld met overdag een congres voor alle pedagogen uit de diverse accordeonopleidingen en ’s avonds een opeenvolging van concerten, gaande van intieme backstage concerten, een groots avondconcert tot een sfeervol Bal-Musette.

Om het concertgedeelte spannend in gang te laten schieten, zijn er een aantal backstage concerten voorzien met de beste studenten uit de conservatoria. Dé toekomst voor morgen verrast het publiek op geheime plekjes in en rond De Adelberg. Het avondconcert is rijkelijk gestoffeerd met zes van onze topaccordeonisten. Ze concerteren solo, in duo, maar ook in grotere bezetting. Ze tonen hun individuele kunnen, maar dagen elkaar ook uit in bijzondere formules. De ene muzikant neemt daarbij de andere op sleeptouw wat zal uitmonden in een regelrecht accordeonfeest op hoog niveau.

Voor de eerste editie van dit festival werden zes topaccordeonisten geselecteerd, die elk vanuit hun eigen genre en aanpak de avond gestalte zullen geven, maar ook (en vooral) elkaar zullen bestuiven en uitdagen.

Gwen Cresens is accordeonist, bandoneonist, arrangeur, componist. Hij heeft zijn eigen quartet, maar we kennen hem ook van Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, de Filharmonie en Boudewijn de Groot!

Tuur Florizoone is het typevoorbeeld van de moderne muzikant die geen grenzen kent. Van Brazilië tot Amerika en van klassiek naar folk en jazz. Wie kan er nog zeggen dat hij met Gilberto Gil, Carlos Núñez of Manu Chao werkte?

Geef de broers Ivan en Mike Smeulders twee stoelen, vergezeld van enkele concertaccordeons en ze dompelen de luisteraar onder in een onuitputtelijk repertoire van Bach tot jazz, en van Ierse tot Balkanmuziek!

Sara Salvérius staat bekend voor haar zeer persoonlijk, emotioneel werk. Het accordeon klinkt bij haar soms majestueus, dan weer ingetogen stil, gebruik makend van de vele registers en mogelijkheden van zo’n concertaccordeon.

Rony Verbiest is een gevestigde naam die bovenal een eigen stijl wist neer te zetten waarbij de traditionele musette vermengd wordt met moderne jazz, klassieke en volksmuziek. Rony Verbiest’ muziek swingt en dat zal hij bewijzen met zijn eigen ensemble in een echte Bal-Musette als apotheose van deze festivaldag.

Wat wil je nog meer? Laat je onderdompelen, begeesteren door zes van onze meest intrigerende Belgische accordeonisten.

Programma 19.00 uur - Gratis concertjes backstage door conservatoria studenten 20.15 uur - Concert in de schouwburg  met Gwen Cresens, Tuur Florizoone, Ivan & Mike Smeulders, Sara Salverius 22.00 uur - Bal-Musette in de pop-up foyer door Rony Verbiest & Trio 

Deel dit evenement

bottom of page